torsdag 12 november 2015

Den första lögnen

För några veckor sedan läste jag en mycket spännande debutroman av Sara Larsson.
Den första lögnen handlar om en våldtäkt som äger rum på Gotland i juli 1997. Två unga tjejer är ute och vill ha en trevlig utekväll, träffar tre killar de känner och bestämmer sig för att ha förfest med dem. En av killarna drogar tjejerna och den ena tjejen blir våldtagen - av alla tre. Den ena killen är den drivande, han är också snygg och populär. När tjejen till slut gör en anmälan blir hon helt nedbruten av rättegången. Hon har varit så full/påverkad av droger att hon inte kan säga med säkerhet vad som hänt. Rättegången knäcker henne och killarna går fria. I skolan blir hon helt utfryst och kallas för hora.
Bokens handling pendlar mellan 1997 i Visby och 2010 i Stockholm. Man får också följa de olika personerna som varit med om denna händelse, utom den våldtagna tjejen. Helt plötsligt börjar killarna motta olika hot via mail och sms. Någon har bilder från våldtäkten och deras liv börjar hotas.

Sara Larsson beskriver personerna, deras känslor och tankar väldigt bra. Och jag tänker att man ska inte vänta med att berätta något som hänt för länge. Det blir väldigt svårt att förklara sig till slut. "Rätt tillfälle" dyker sällan upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar