söndag 29 mars 2015

Passera denna natt - Johan Kinde

Har precis läst Johan Kindes roman Passera denna natt.
Jag har verkligen sett fram emot att läsa den eftersom det är intressant att läsa om människors liv och i detta fall psykisk ohälsa. Men så besviken jag blev!
I början av boken berättar han att han är ledsen och nedstämd eftersom det tagit slut med en tjej han är väldigt förtjust i. Senare skulle jag nog kalla det besatt. Johan berättar också om sin pappa som är vad man då kallade manodepressiv. Pappan kämpar för att leva ett vanligt liv, han försöker vara som alla andra. Han har jobb och familj. Men ju äldre Johan blir desto mer märks det att pappan är sjuk även om Johan inte förstår vad som är fel.
Boken är lite rörig. Hela tiden kommer han tillbaka till att förhållandet med Hanna är över och mellan dessa delar blandar han diverse händelser, från tiden med Lustans Lakejer till bröllop.
Johan är klart deprimerad och han är rädd att han är sjuk på samma sätt som pappan. Men detta ältande om att det är slut med tjejen.... Det har vi väl alla gått igenom? Man är oerhört förkrossad och tänker "om jag sagt det istället" eller "om jag gjort så istället" hade det ändrat något? Men aldrig att jag skulle ringa och sms:a igen, igen, igen och igen som han gör! Inte en chans, hur ledsen jag än varit! Så förnedrande. Visst, han är sjuk men det har nog vi andra känt att vi varit också i den situationen.
Känslan när jag läser boken blir: stackars mig, jag måste döva mig med alkohol, cigaretter och sömntabletter. Allt i stora mängder!! Även kvinnor och sex.
Om jag inte hade vetat vem som skrivit boken hade jag gissat på en 20-årig kille. Men den här mannen är 50 år och tjejen är 22. Hm, vad är oddsen för att det skulle hålla?!

Boken slutar trots allt lite ljusare. Hoppas Johan tar sin medicin och mår bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar