söndag 17 maj 2015

Orange is the new black

Orange is the new black : mitt år i ett kvinnofängelse
Fick låna den här boken av min dotter som sett serien på Netflix. Själv har jag inte sett serien men tyckte det skulle vara intressant att läsa boken eftersom den är verklighetsbaserad.
Har nyligen sett fängelseserien Wentworth på 4:an och har tyckt om den. Den serien utspelar sig i Australien och handlar om en kvinna som blir oskyldigt dömd för mordförsök. Den serien har ingen koppling till verkligheten vad jag vet men är mycket populär. I den serien förekommer en hel del våld och motstidigheter mellan olika grupperingar.
Om jag jämför med boken så verkar det i det amerikanska fängelset vara mycket lugnare. Det skrivs ingenting om droger, våld eller hårda ord. Det Piper Kerman skriver om är bristen på sysselsättning och god mat. Hon skriver också om den stora ökning av människor som hamnar i fängelse i USA. Hon tycker att vissa inte borde hamna i fängelse utan de skulle få hjälp på annat sätt så de kan leva ett skötsamt liv. Många barn lever utan en eller båda föräldrar i många år. Hon är också kritisk till hur utslussningen går till. Hur skaffar man ett jobb och hur får man en bostad när man suttit inne?
Om jag jämför denna bok med en som handlar om en kvinna som sitter i svenskt fängelse så verkar Pipers upplevelser milda och snälla. Är det möjligt i USA? Skulle det vara värre i Sverige? Det kan jag såklart inte veta eftersom jag inte ens besökt ett svenskt fängelse men det verkar konstigt. I svenska fängelser verkar det vara en tuff jargong, mycket droger och tuffa ord mot varandra. Hur ska man kunna rymma och hur kan man smuggla in droger?

Boken var läsvärd men inte alls som jag tänkt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar