måndag 5 januari 2015

I tystnaden begravd

Fick låna några böcker av min mamma när vi var där över jul. Bl.a. den här: I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Jag har inte läst något av henne tidigare.
Framsida på boken såg först ganska tråkig ut men när jag läst baksidestexten så passar den väldigt bra ihop med bokens handling. Den utspelar sig i Norrland under vintern, mycket snö och kyla. Jag har ännu bara läst ca. 100 sidor men jag var fast ganska direkt. Fick en bra känsla direkt, något som påminner om min barndom, vintrar med mycket snö.
Huvudpersonen i boken - Katrine - bor i London men har sin mamma och bror i Sverige. Mamman är senil och vårdas på sjukhus och när Katrine kommer till mammans lägenhet finns en mängd oläst post, däribland ett flertal brev från en mäklare som har en kund som vill köpa ett hus i Norrland som Katrine inte visste fanns i mammans ägo, Katrine känner sig tvungen att resa till Norrland och titta på huset innan de tar ett beslut om de ska sälja huset eller ej. Det har fått ett skyhögt bud, omöjligt att säga nej till enligt Katrines bror.
Man förstår att Katrine flyttade hemifrån så fort hon kunde, långt bort dessutom. Bandet med mamman är kanske inte varit vad hon önskat. Mamman är väldigt tystlåten om sin barndom och uppväxt.
I bokens början sker ett mord på en mycket känd skidåkare. Denna skidåkare är kanske släkt med Katrine på något vis? Hon letar runt i Norrlandsbyn och pratar med ortsborna där.
Blir mammans barndomshem sålt eller känner Katrine att hon vill slå sig ned där? Jag ska läsa vidare och se vad som händer!

Mycket spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar