lördag 15 november 2014

Bokklubbsträff

I torsdag hade vi bokträff hemma hos en kollega. Boken vi läst denna gång var Stoner av John Williams. Boken skrevs 1965 men sålde inte mer än 2000 böcker. Den har däremot blivit mycket omtalad i år och har sålt i 200 000 exemplar i Holland och den var svår att få tag i på biblioteken nu.
Vi som läste den frågade oss varför den blivit så omtalad nu. Varför har stora kända recensenter lovordat denna bok?

"En vidunderlig upptäckt för alla som älskar litteratur" står det på bokens framsida.

Ja varför den blivit så omtalad just nu var inte så lätt att svara på. Boken är en livsberättelse om en människa som lever ett mycket lugnt och stillsamt liv. Inga exotiska resor eller stora dramatiska händelser i hans liv. Jag som är van att läsa kriminalromaner och deckare tyckte inte det hände någonting i stort sett. Men till bokens fördel kan sägas att den har ett enkelt och vackert språk, fina miljöbeskrivningar. Den ger ett lugn att läsa om man orkar med den lite trista början. Det händer saker i den här mannens liv som man kan fundera över länge. Hur skulle man själv gjort?
Han träffar en kvinna som han blir mycket förälskad i och han uppvaktar henne länge. När han friar till henne är hon frågande till att han har så starka känslor för henne. Men visst, hon säger ja till slut. Kvinnan är sjuk på något sätt, men det uttalas inte i vad. Någon diagnos eller psykisk sjukdom pratade vi om. Oftast är hon nedstämd och sängliggande men då och då är hon hysterisk med att arbeta eller sköta om hemmet. Finns inget normalt mellanläge. Stoner får sköta om hem och hushåll samtidigt som han arbetar. Kanske intehelt ovanligt idag med på 1920-talet i USA var det säkert ganska udda (speciellt som hon var hemmafru).

Boken var läsvärd även om det inte kommer att vara en listetta för mig. Men det var mycket intressant att diskutera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar