tisdag 8 juli 2014

Björndansen

Björndansen av Stefan Thunberg och Anders Roslund är riktigt bra. Den är baserad på verkliga händelser och det tycker jag alltid är intressant. Den är lättläst, välskriven och spännande.

Boken berättar om rånen i nutid och om brödernas uppväxt i dåtid.
Man får följa de tre bröderna Leonard (Leo), Felix och Vincent. När de genomför rånen är en barndomskamrat, Jasper, också med. Killarna är väldigt unga, 22, 21 och 17 år. Leo är ledaren och är duktig på att planera rånen samt att skaffa fram den utrustning som behövs.
Under pojkarnas uppväxt får man läsa om hur deras pappa behandlar dem och mamman. Pappan är hård och lär stora pojken att slåss och försvara de små. Familjen är en klan, vi mot dem. Pojkarna känner att man inte löser problem genom att slåss. Mamman är också emot att slåss men hon blir tystad av sin man, genom att få stryk. Pappan dricker vin uppblandad med socker varje dag. Han kör på fyllan och glömmer ett av barnen på parkeringsplatsen en gång. Hemska saker för små barn att uppleva!
I de stycken som skildrar nutid får man även följa polisens arbete.

Jag kan nog tycka att boken är lite väl tjock, 595 sidor. Men som sagt, den är lättläst. Det jag tänker mest på när jag läser är pappans sätt att vara mot sin fru och sina barn. Barnen går emellan när han misshandlar henne. Han slår inte barnen men är mycket sträng och ska ha sin vilja igenom.
Mamman lyckas ta sig ur det destruktiva äktenskapet och flyr med barnen. Pappan anklagar Leo för att ha angivit honom så att han får sitta i fängelse i 3 år. Det blir en brytning med pappan och de har inte kontakt på många år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar